Християните в цял свят празнуват Великден с много уникални и красиви традиции. Отправяме се на кулинарно великденско пътешествие, за да ви заредим с апетитни идеи, които ще направят трапезата и празника ви още по-вкусни.

Споделяме ви и някои хитрини за това как да приготвите всяко едно от ястията, а ключът към успеха е да подберем правилните съставки, с които да сме сигурни, че ще ни се получи сладкишът или празничният хляб.

ИТАЛИЯ - „ПЕНЕ ДИ ПАСКА“

Италианският великденски хляб „Пене ди Паска“ е в центъра на празничната трапеза. Той е толкова красив, колкото и вкусен. Този сладък и пухкав хляб е украсен с цветни захарни пръчици, а в центъра си има пъстро великденско яйце. Обредните хлябове са често срещани на великденската трапеза в много култури. 

Снимка: Canva

Приготвянето на „Пене ди Паска“ е забавно и за децата, които с радост биха се включили в приготвянето и декорирането му. Може да го направите в деня, в който боядисвате яйцата, защото една от ключовите съставки е шарено яйце, но забележете - сурово. Причината е, че то се пече заедно с хляба.

Какво ви е необходимо за приготвянето му: 

  • 1/2-3/4 чаша кристална захар, в зависимост от това колко сладък искате да бъде хлябът
  • Суха мая за печене на Dr. Oetker. Тя директно се смесва с пресятото брашно и сухите продукти, а не се размива в течност. Спазвайки указанията на гърба на опаковката, пухкавите печива са гарантирани. 
  • 5-6 чаши брашно
  • 2 чаени лъжички сол
  • ½ чаша растително масло
  • 2 големи яйца, леко разбити
  • Есенции по избор: Може да използвате есенция ром или ванилия на Dr. Oetker, които ще придадат приятен аромат на вашите печива, десерти и напитки  
  • 2 пакетчета цветни захарни перли от Dr. Oetker, за декорацията
  • 1 яйце за намазване на тестото, преди печенето

За боядисаните яйца:

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки в голяма купа за месене - брашното, маята, солта и захарта. Направете си кладенче и в него добавете растителното масло и яйцата. Ако искате хлябът ви да стане по-ароматен, сега е моментът да добавите предпочитаните от вас есенции. Разбъркайте всички тези съставки, докато се смесят напълно с брашното. Месете тесто, докато спре да лепне. Ще ви отнеме до 10 минути.

Снимка: Canva

Поставете тестото в намазана с масло купа и го оставете да втаса, докато удвои обема си. Докато чакате, може да боядисате 6-те яйца, с които ще печете хляба.

След като тестото е втасало, може да го разделите на 6 топки. Всяка топка разделете на две, за да ги оформите в еднакви по дебелина и дължина тестени ленти. Поставете ги една до друга върху работния плот или върху хартия за печене. Притиснете един върху друг горните краища на тестените ленти и започнете да ги усуквате. Съберете двата края на получената плитка, за да оформите кръг. Повторете с другите парчета тесто.  

Снимка: Canva

Поставете по едно боядисано сурово яйце в центъра на всяко от гнездата тесто. Намажете ги с разбито яйце, а след това поръсете със захарните перли на Dr. Oetker. Покрийте хлебчетата с кърпа и ги оставете да втасват за 30-40 мин. Загрейте предварително фурната на 170-180 градуса. Печете 22-25 минути. Не се притеснявайте за суровите яйца, те ще се сготвят при печенето.

ОБЕДИНЕНО КРАЛСТВО - ХЛЕБЧЕТА С КРЪСТ

Хлебчетата с кръст се характеризират с това, че са сладко-солени и с различни подправки, които традиционно се консумират на Разпети петък в Обединеното кралство и страните със силно британско влияние.

Снимка: Canva

Смята се, че традицията да се маркират хлебчетата с кръст води началото си от монах от XII в., който за първи път ги приготвя в чест на великденските празници. Те са толкова популярни, че в края на 1500 г. кралица Елизабет I издава указ, според който хлебчетата могат да се продават само на Разпети петък или Коледа. Но хората толкова ги обичали, че започнали да ги приготвят вкъщи.

Една легенда гласи, че великденското хлебче с кръст, окачено някъде в кухнята на Разпети петък, ще остане свежо през цялата година. Смята се, че тези, които споделят хлебчетата с близък човек, ще имат силно приятелство през цялата година. 

Необходими продукти: 

  • 250 г брашно
  • 30 г масло
  • 1 с.л. микс от подправки, по ваш избор или просто използвайте шарена сол
  • 1 ч.л. сол
  • Суха мая за печене на Dr. Oetker
  • ½ ч.л. индийско орехче
  • 150 мл мляко
  • 50 г стафиди

За кръста: 

  • 100 г брашно
  • 120 мл вода и щипка сол

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със сухите съставки, започнете да добавяте разтопеното масло и мляко. Месете тестото в продължение на 5 минути или докато стане хубаво и гладко. Добавете стафидите и месете отново, докато се разпределят равномерно в сместа. Оставете тестото в купа, покрийте го с кърпа и нека да втаса, докато не удвои размера си.  

Снимка: Canva

След като тестото е готово, поставете го върху леко набрашнена повърхност и го оформете в няколко еднакви по размер топки. Поставете ги в тава и ги оставете да втасат за още 30-40 мин. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор и печете за около 20 минути. 

Снимка: Canva

През това време пригответе сместа за кръста. В купа смесете брашното, водата и солта, докато стане гладка хомогенна смес. Извадете хлебчетата и с вече приготвената смес очертайте кръст на всяко и печете около 15 минути или докато придобият златист цвят. 

ИСПАНИЯ - „МОНА ДЕ ПАСКА“

Може би най-известното ястие по Великден в Испания е „Мона де Паска“, което присъства на всяка трапеза. Това е мек сладкиш, кръгъл или с форма на поничка, който се украсява с шоколадови яйца, както и с цветни декорации. 

Снимка: Canva

В Испания е традиция на Великден, в понеделник, кръстниците да подаряват този вид сладкиш на своите кръщелници. „Мона“ е стара мароканска дума, която означава подарък, а броят на яйцата на върха на сладкиша съответства на възрастта на кръщелника. Традицията е особено популярна в Каталуния, Валенсия и Мурсия. 

Ето как да си го приготвим:

За блата:

За глазурата:

Начин на приготвяне:

За да приготвите блата, разбийте яйцата и захарта. В отделна купа смесете брашното и маята на Dr. Oetker и постепенно го добавете към течната смес. При непрекъснато разбъркване добавете бадемовото брашно. 

Снимка: Canva

В друга купа разбийте белтъците до образуване на пухкава пяна, когато са наполовина разбити, сипете 50 г захар. Добавете сместа към тестото, а след това поставете във форма за печене на сладкиши по ваш избор. Трябва да е предварително намазана с масло и поръсена с брашно.

Снимка: Canva

Печете на загрята фурна на 180ºC за около 40-45 минути. Полученият блат се оставя да изстине. Извадете го от тавата и го разделете на половина. Намажете със сладкото от праскови. 

След това го полейте с маслената глазура - шоколад на Dr. Oetker. Плътният шоколадов вкус ще направи сладкиша още по-изкусително вкусен. Приготвя се в гореща вода за 10 минути.

Оставете да се охлади. За украса можете да използвате миниатюрни шоколадови яйца или великденски фигурки, които може да намерите във всеки магазин. 

Надяваме се, че тези вкусни предложения ще направят празника ви още по-вкусен. Защото няма нищо по-хубаво от усмивките и щастието в очите на любимите хора, когато им поднесете току-що изваденото от фурната ароматно печиво, направено с много любов.